Jdi na obsah Jdi na menu

Tai chi a Čchi kung

 

Související obrázek

 

Tchaj-ťi, celým názvem tchaj-ťi čchüan (čínsky: 太極拳; pinyin: tàijíquán), je označení pro čínské bojové umění, jež v současnosti pěstuje mnoho lidí jako cvičení pro zdraví a zlepšení kvality života. V Česku se často označuje zjednodušeným termínem taiči. V širším smyslu označuje pojem Tchaj-ťi tzv. Velký předěl, znázorněný čínskou monádou. 

Jedná se o staré tradiční čínské umění zaměřující se na rozvoj fyzických a psychických kvalit člověka. Je meditací, relaxací, pracuje a koncentruje energii Čchi. Tai chi dokáže zmírňovat stres, pomáhá upravit krevní tlak, působí pozitivně na nervovou soustavu, pohybový aparát, klouby, šlachy, plíce, motoriku pohybu, učí správnému dýchání a koordinaci pohybů, udržuje tělo pružné a mladistvé až do vysokého věku.
V neposlední řadě je i účinnou formou sebeobrany, protože je to i bojové umění Wu-shu/Kung-fu, pokud se člověk chce vydat i touto cestou. V dnešní době se ale cvičí většinou  pro blahodárné účinky na lidský organizmus. Preferuji tradiční systém s osobním přístupem, jak mi jej předal můj čínský mistr. Jedinečnost tohoto cvičení je v tom, že každému člověku se "ušije" na míru, a nemusí přitom dělat nějaké krkolomné pozice. 

 

Jing-jang

Taiji (monáda)

 

Čchi kung (qigong) je obecně vnímán jako tradiční čínská cvičení, která pěstují čchi (qi) neboli „vitální energii“. Všeobecný název označuje praxi, která se zabývá kultivací (zušlechťováním) lidského těla. Čhi-kung se rozděluje na vnitřní a vnější podle způsobu práce s čchi. Původ čchi-kungu se datuje do čínské minulosti a jeho počátky do doby před několika tisíci lety. Čchi-kung je také součástí různých duchovních učení, škol, směrů či náboženství taoismu a buddhismu.

Jedná se o soubor speciálních cvičení zaměřených na tělo, mysl, energii a dýchání. Existují stovky systémů, které se dělí na tzv. vnější neboli silové a tzv vnitřní, které pracují odlišným způsobem, jsou klidnější a harmoničtější. Čhi kung je statický a pohybový. Existují jak samotné pozice, tak i jejich sestavy. Jejich účelem je posílit, ozdravit tělo a psychiku, a, stejně jako u Tai chi, koncetrovat a pracovat s energií Čchi.

 

 

Související obrázek