Jdi na obsah Jdi na menu

Článek 1.

 

Umění Tai-Chi-Chuan

 

Stanislav Karkula


Probuzení životní energie:
Tai-chi-chuan (taj-či, taj-ťi) jak se podle různých přepisů vyslovuje, je staré čínské bojové umění Wu-shu (kung-fu) a v překladu znamená něco jako bojové umění protikladu.
Kung-fu neznamená, jak si většina lidí myslí, styl boje, jako je například Karate či Judo, ale znamená v překladu mistrovské umění, které je získáno každodenní praxí, což se nevztahuje pouze na bojová umění, ale prakticky na jakoukoliv lidskou činnost, například malířství, stavitelství atd.
Naproti tomu Wu-shu znamená bojové umění zahrnující do sebe mnoho nejrůznějších stylů, mezi které Tai-chi-chuan patří. Čínské Wu-shu se rozděluje na styly tzv. vnější a vnitřní. Vnější styly rozvíjejí především fyzickou sílu a rychlost, zatímco styly vnitřní, které Tai-chi-chuan také zastupuje, rozvíjejí především vnitřní energii čchi (či) a propracovávají pohyby za dokonalé koordinace až do dokonalosti. Jako každé bojové umění je i toto spojeno s východní filozofií, v tomto případě s čínským taoismem, který učí životu v harmonii člověka s přírodou a jinými lidmi. Taoismus učí o neustálém koloběhu dvou protikladných, ale přesto se doplňujících prvků Jin a Jang, které tvoří jakýkoliv jev v přírodě a celém vesmíru. Nad těmito prvky je tzv. TAO, které je neměnné a nepodléhá žádné změně. Podle starých mistrů se nenechá vidět, natož vysvětlit slovy, ale překládá se jako cesta či jako bůh. Taoismus je nevtíravá filozofie (náboženství), která nikoho do ničeho nenutí a záleží na každém, jestli chce v tento systém věřit či ne.
Tai-chi-chuan není jenom systém boje, ale i fyzické a duševní cvičení, aktivní relaxace a meditace za zpomaleného pohybu. Na první pohled může připomínat balet, či tanec, protože pohyby jsou u vyspělých jedinců prováděny z neobyčejnou lehkostí a půvabem, což by asi nikdo od bojového umění neočekával. Při cvičení se člověk naučí koncentraci, správnému dýchání a držení těla. V Číně se cvičí již po staletí a jeho vliv na zdraví je znám dlouho. Na Západě především v USA, se tyto poznatky staré Číny vědecky potvrdily. Tai-chi-chuan pracuje již se zmíněnou vnitřní energií Čchi (či), která se nachází v těle každého člověka a všude kolem nás. Úkolem Tai-chi-chuanu je tuto energii v člověku probudit a dostat do pohybu, což zlepší mimo jiné zdravotní stav člověka.
V poslední době se začíná rozšiřovat i u nás, ale většinou se chápe jen jako čínská gymnastika, což je pouze nepatrná část tohoto krásného umění.
Proto věřme starým mistrům a cvičme tak, jako oni cvičili po celá staletí.

(Táborské listy. -- 3/224 (23.09.1994), s. 11.)

 

(c) Stanislav Karkula